Att skapa något från helt grunden

Förra sommaren spann jag 500 gram av en alpaca/ finull blandning, vit, som jag köpt av en kvinna utanför Örebro. Jag funderade mycket på vad jag ville sticka av garnet. Det känns alltid lite högtidligt att sticka av det man spunnit själv tycker jag. Efter mycket funderande bestämde jag mig för att prova att färga en del med rödlök skal. Jag sparade lite vitt eftersom jag tänkte att det kunde bli en fin oktröja, då kan det vara bra att ha en kontrastfärg.

Här är garnet innan jag färgade det, så vackert med hemspunnet garn 🙂

Det blev aldrig någon oktröja, utan när jag äntligen kom på något jag ville sticka av det var det en enfärgad tröja. När jag började att sticka med det insåg jag att det var tjockare än jag mindes det!! Det blev det till att tänka om igen.

I den första tidningen av Laine magasin finns en tröja som heter Nuuk av Jonna Hietala https://www.ravelry.com/patterns/library/nuuk-3

Den har jag tänkt på att sticka länge och när jag tittade på stickfasthet skulle den kunna passa till mitt garn.

I mönstret rekomenderar dom garnet ”Brooklyn Tweed Shelter” men när stickar jag någonsin något av det som rekommenderas!!

Stickor är 5 mm till tröjan och 4 mm till resåren.

Jag började sticka med mitt garn och tänkte hela tiden på det vita nystan som jag sparat och funderade på hur jag skulle kunna få in det på något vis. Dels tyckte jag att den skulle bli rättså lik min Stevie t-shirt som jag stickade förra året och sedan ville jag gärna få till något mönster i nederkanten.

Jag hade även kvar brunt garn från Birgitta på Oppinils som jag gärna ville använda också. Den bruna färgen är så varm och fin 🙂 den har jag använt både i min Marittröja https://www.ravelry.com/projects/Ciasbod/marit och i mina senaste Småsternar https://ciasbod.se/monster-pa-halvvanten-smasten/

Efter en dag i trädgården visste jag att jag ville ha med en bladbård, och att den skulle vara stor.

Resten skulle inte stjäla uppmärksamheten utan bara förstärka och rama in bladbården.

Jag ritade upp mitt mönster på ett rutat papper och räknade på hur många rader det skulle bli. Sedan var det ju bara att räkna ut när mönstret skulle börja för att få den rätta längden på tröjan, så som jag ville ha den.

Agnes färger matchar min tröja perfekt

Jag är supernöjd med resultatet av mitt mixtrande med mönster och färger. Agnes har nästan samma färgsättning som tröjan.

närbild på mönstret

Det känns extra bra att ha stickat något från mitt handspunna garn som jag dessutom faktisk designat själv!! Kan det bli mer hemma gjort än så här.

Hemspunnet garn, egenfärgat med rödlökskal, designat mönstret och stickat tröjan själv 🙂

Vill du göra en egen moder jord tröja? Ta en raglantröja som stickas uppifrån och ner, t ex Flax som är ett gratis mönster på Ravelry https://www.ravelry.com/patterns/library/flax

Jag har gjort ett diagram över mitt mönster som jag använde på min tröja. Mönster rapporten går över 8 maskor ( här 16) Sedan får du räkna ut själv, beroende på masktäthet, hur många rapporter du behöver. Se bara till att antal maskor du har på din tröja är delbart med 8.

Om du använder dig av diagrammet, tagga mig gärna på Instagram så jag får se din fina tröja.

Ibland är det tillåtet att vara lite extra stolt över sig själv/ Glad påsk

Det här inlägget postades i Blogg, stickat, stickat och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *