Enkel omlottklänning med det lilla extra

Jag bor i sjuhäradsbygden, vilket är en bygd med gamla textila traditioner. Jag hittar ofta, både nya och gamla, tyger i omlopp till riktigt bra priser. Det är ju skönt att inte ha betalat så mycket innan man sätter saxen i det.

Jag har köpt ett mönster från Stoff och stil på en omlottklänning som jag ville prova att sy. https://www.stoffochstil.se/moenster/curvy-dam-stl-46-60/omlottklaenning-stl-46

Deras mönster kostar inte så mycket men innehåller bara en storlek. Eftersom jag var osäker på hur deras storlekar var köpte jag både storlek 46 och 48. Jag har provsytt storlek 48 här och ser att jag nog kan sy storlek 46 nästa gång. Jag har valt att göra en ärmlös version som jag kan jag ha som den är nu på sommaren, och med en långärmad t-shirt under till hösten och vintern.

Lök som blivit kvar i jorden blir vackra blommor året efter

Tyget i sig är inte så märkvärdigt, ett glest linnetyg i en neutral färg, och för att göra det lite mer intressant ville jag brodera lite blommor och blad på kantbanden. Jag har googlat efter bild inspiration och tittat på youtube klipp om olika stygn man kan använda. Broderi trådar har jag köpt på min lokala secondhand butik. https://www.facebook.com/erikshjalpenskene. Det blir en ny stash att bygga upp 🙂 🙂

Egentligen stickade jag den här sjalen för att ha till min blå/ vit randiga klänning som jag sydde tidigare i sommar, https://ciasbod.se/?p=1197 men eftersom min omlottklänning också går åt blått så passar den ju bra till den här klänningen också.

https://www.ravelry.com/patterns/library/orford-4

Sjalen jag stickat mig är ett gratis mönster på Ravelry och heter Orford. Sjalen är egentligen tänkt att stickas i ull, men eftersom jag ville göra den till en sommar sjal så valde jag ett svalare garn.

Texturen på sjalen kan ses på olika sätt, jag tyckte först att det var pilar, men nu när jag ser den färdig tycker jag det ser ut som veteax, eventuellt blad. Det ligger i betraktarens öga!!

Nyfikna Nemo måste komma och se vad vi gör

Garnet jag använt mig av är Svarta fårets ”Cecilia”, som är ett Bomull, viscose och lin garn som jag använt flera gånger förut och tycker så mycket om. Denna färgen är nr 69 och jag har använt nästan 6 nystan, ca 275 gram till denna sjalen.

Jag valde att göra sjalen mindre än i mönstret och gjorde istället fransar som avslutning på sjalen, vilket jag älskar 🙂 Jag är ju ett ”barn” av 60-talet

Ha en fortsatt skön sommar/ Cia

Det här inlägget postades i Blogg, stickat och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Enkel omlottklänning med det lilla extra

  1. pia skriver:

    Hej Cia och tack för en trevlig pod. Du har fått mig att återuppta mitt spinnande, är på verkligt nybörjar stadium men tycker det är så kul. Har på mindre än en vecka spunnit upp närmare 1 kg ull. Men frågan är vad man ska göra av sina ojämt spunna garner och fick för mig en rustik trekantssjal med någon typ av uddkant. Har för mig att du gjort något sånt och visat i någon av de tidiga avsnitten, men hittar givetvis inte tillbaka

    • cia skriver:

      hejsan, så roligt att du återupptagit spinnandet igen:) Mitt första spunna ojämna garn hade jag i ett ok på en islandströja. Jag visar i pod 39, det jag spunnit och vad jag stickat utav det sedan. En härlig sjal/ filt med lite ojämna garner kan bli fint. Tagga mig gärna på instagram så jag får se vad du gör. / Cia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *