Oktober, i ärlighetens namn

Vid varje månads slut gör jag en summering på instagram där jag lägger in 9 bilder av det jag färdigställt under månaden. Så också denna månaden, stora och små projekt, gamla och nya projekt och flera fina saker som jag gett bort i gåvor.

Jag brukar inte skriva så mycket under mina bilder, utan lite lätt sammanfatta det som är på bilden. Det kan kännas lite ytligt ibland och precis lagom ibland.

Denna gången kändes det väldigt svårt att med några få ord dela med mig av min oktober månad, därför ville jag göra ett längre blogginlägg.

Kanske kommer jag att göra det här framöver, där det finns plats att vara lite mer ärlig.

Jag har varit hemma sjukskriven för yrsel och hjärnstress i över en månad. Det har inneburit att jag varit väldigt begränsad med vad jag har kunnat göra. När det var som värst klarade jag inte av att göra frukost, sätta på kaffe och plocka ur diskmaskinen på morgonen. Allting var tvunget att planeras och begränsas, inga extra oplanerade saker fick plats i min dag.

Som vanligt har ju stickningen varit min tillflykt, där finner jag ro att bara vara och inte tänka på flera saker samtidigt. Tack och lov att jag har den 🙂

Allting ser ju alltid bra ut på sociala medier, instagram och youtube, där allt är tillrättalagt och redigerat. Nya fina bilder på fina saker jag stickat… verkligheten är att jag inte kunnat göra så mycket annat än att sitta still och sticka.

När jag spelat in podcast har det fått ta några dagar med filmning, redigering och länkar. Att hushålla med energi och hjärnkapacitet har börjat bli normalt nu, att aldrig kunna planera in flera saker samma dag och att alltid ha en vilodag efter någon aktivitet.

2014 fick jag ett cancerbesked, samtidigt som min sjukdom ”Hashimoto”,( kronisk inflammation i sköldkörteln) blommade ut. Jag har de senaste 5 åren fått lära mig att livet inte är så enkelt som jag alltid trott. Att alltid leva med oron att cancern ska komma tillbaka tar på energin, och min sköldkörtel sjukdom är verkligen en utmaning.

Jag var på återbesök, kontroll för min cancer denna månaden utan anmärkning. Det är alltid en orolig tid inför ett sådant besök och en lättnad efteråt när man vet att det är 6 månader till nästa kontroll. Jag har haft ett återfall 2016 och därför är det ytterligare 2 år innan jag är ”friskförklarad”

En anledning till mitt mående nu är hur jag ligger i min medicinering. Jag äter Levaxin eftersom min (halva) sköldkörtel inte producerar tillräckligt längre. Den andra halvan opererades bort 2014, då dom inte kunde utesluta cancer den gången. Det visade sig på sista besöket att även den kvarvarande halvan är uppsvullen och remiss är skickad till Endo-kirurgin.

Ibland känns det som om det aldrig tar slut… när det ena känns bättre kommer det genast något annat.

Det är väldigt tydligt på den här bilden att min halva sköldkörtel är uppsvullen

Jag har börjat jobba halvtid nu, vilket för mig innebär en natt i veckan!! Det har varit perfekt att ha en veckas återhämtning efter ett nattpass då det verkligen sliter på mig att vara vaken och allert en hel natt. Eftersom vi bara är två personal som jobbar på natten är det viktigt att vi båda är helt fungerande 🙂

Att umgås med mitt barnbarn fyller mig med mycket glädje och jag glömmer bort att hushålla på energin. Jag leker, bär och lyssnar på honom och är närvarande i stunden hela tiden. Nu har vi också lyckan att ha fått ett till litet barnbarn denna månaden och det är en sådan underbar liten gåva. Jag vet att jag får betala ett pris efter att jag tillbringat en dag med barnbarn, men vissa saker är helt enkelt värda att lägga sin energi på.

Nu är jag en person som försöker tänka positivt och hela tiden sträva framåt, mitt huvud är alltid fyllt av nya tankar och idéer. Att förverkliga några av dom och att fortsätta med min podcast och instagram har varit självklart för mig.

Jag har även designat ett mönster på en halvvante som heter Småsten, du hittar det här på min hemsida under ”Mönster” fliken. https://ciasbod.se/?p=2735

Det är ett gratismönster och jag är så glad att så många har stickat dom redan.

Jag försöker verkligen att göra göra roliga saker ibland och inte bli sittandes hemma hela tiden. Vissa saker måste jag välja bort, det har jag lärt mig, även om jag hade tyckt det varit roligt att göra.

I slutet på oktober gjorde vi en resa till Gotland och hälsade på barn med familjer, vilket fyller på mitt måbra konto rejält. Jag måste ju komma ut och vara med i livet även om det kostar efteråt. På resan stickade jag färdigt min sjal som jag påbörjade i april när vi åkte till Gotland förra gången. Jag har valt att kalla den Resesjal eller Travelershawl eftersom den mest är stickad när vi varit på resa. Det är ett eget mönster och min egna hemspunna garner.

Mina Småstenar i mitt hemspunna garn, tillsammans med min matchande Resesjal

Hoppas ni inte tyckte det var tråkigt att höra om mina problem:) Jag lovar att det inte blir så mycket av detta här i fortsättningen. / Cia

Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

43 svar på Oktober, i ärlighetens namn

 1. Maria Lundgren skriver:

  Tack Cia för att du delar med dig! Tillvaron är inte alltid så enkel. Precis som du skriver om den tillrättalagda bilden som framträder i sociala media så behöver vi formulera det som är svårt också. Samtidigt är det ju det vi klarar och mår gott av som behöver komma i fokus. Jag är en beundrare av din hantverksenergi och förmåga att skapa vackra saker. Så bra att detta funkar för dig och att du genom ditt stickande fått ett andningshål när inte så mycket annat funkar. Hoppas att det som nu är problematiskt ska lugna ner sig och att din hälsa blir bättre. Kram, Maria

  • cia skriver:

   Tack för ditt svar Maria. Jag försöker fokusera på det positiva och dela med mig av det. Det kändes lite läskigt att publisera det här inlägget eftersom det var så pass privat. Samtidigt är det viktigt att dela med sig och att veta att vi alla kämpar med något. / Kram

   • Gisela Becker skriver:

    Dear Cia,
    Thank you that you speak so open in your blog and
    I´m so sorry to read about all your difficulties, may it helps you a little if i tell you about my vertigo issues, i had it twice and both times it took 6 Month to get better. So what i will say is dont give up hope when it takes long time. I wish you lots of strength and get well soon.
    Please excuse but my english isn´t very good. And there is a Question how can i find your shop? I tried it, but i get no connection.
    Best wishes Gisela

    • cia skriver:

     Thank you for your comment, this Time it felt so strange to put up a picture writing that all is well, when its not really. Thats why I wanted to do this blogpost. But I don’t give up 🙂 Cia

 2. Barbara Skrodzki (TheKnittinShihTzu) skriver:

  sending well wishes to for the coming holidays and into the new year. it is funny how something as simple as knitting can be so meditative and soothing to the mind and soul.
  i really enjoy your podcasts (in English). it feels like i am just going over to a neighbors house to talk about knitting and crafting and just having fun. be well.

  • Ann Yates skriver:

   Please know that your podcasts bring me joy and I thank you. I will keep you and your health in my thoughts. Life is challenging for me at the moment and i take solace in nature, my animals and my creating. My best to you.

 3. Barbara Skrodzki - TheKnittinShihTzu skriver:

  sending well wishes to for the coming holidays and into the new year. it is funny how something as simple as knitting can be so meditative and soothing to the mind and soul.
  i really enjoy your podcasts (in English). it feels like i am just going over to a neighbors house to talk about knitting and crafting and just having fun. be well.

 4. Julie skriver:

  Thank you for sharing your health difficulties in this blog post, it is always good to talk about these things , whether written or spoken. I have come to knitting and crochet because my family had a personal tragedy, five years ago next May I lost my eldest son and knitting has helped with my mental health ever since and continues too along with watching beautiful podcast such as yours. So I am so grateful that you have podcast in English and I enjoy watching your makes and seeing the wonderful photographs of your countryside.??

 5. Sharon Ashcraft skriver:

  Sending you strength and peace of mind during your struggles. It sounds far from easy. You are fortunate to have such abundant creativity for meditation and to keep your mind occupied. And we so appreciate you sharing it with us. Many good wishes to you and your family in the upcoming season. Arms around you.

 6. Marit skriver:

  Ønsker deg alt godt i fortsetningen Cia. Heier på deg ❤️?

 7. Margareta Magnusson skriver:

  Tack för att du delar med dig.Det är så lätt att tro att allt är så bra för andra när man tittar på instagram och andra sociala medier.Men när man läser ditt inlägg här blir man påmind att livet är inte så glamoröst alltid.För många av oss är det ganska tufft.
  Så väl att du orkar med stickningen och andra projekt så att livet ändå blir meningsfullt.Du inspirerar ju också många andra genom podcast och blogg …..Du är betydelsefull och gör skillnad.
  Kram Margareta

 8. Tamie Parton skriver:

  Thank you so much for sharing this. Sometimes I want to share my creativity and crafts with others, but then I think, no, I have too many troubles and and my life is far too messy, but how inspiring you are! Thank you so much for taking your time and energy and sharing your life and talents with us all. Hugs and prayers sent your way sweet friend?

 9. Estella skriver:

  Wishing you all the best!! At the same time I have so nicht especially for the way you are doing it, to spend time with your loved ones despite all the effort, to travel, and to knit all these beautiful things, and to even share time with us do the podcast! Thank you!

 10. Ursula Waterman skriver:

  Dear Cia,
  yes, it was sad to read about what you are going through. But sadness is a part of life just like happiness and laughter. And there needs be room for both. Thank you so much for your honesty. I’m so thankful for ”meeting” you. You are my highlight in the knitting world ♥♥♥ Take care of yourself ♥♥♥
  Sending you best wishes and a warm hug

 11. Emma Butcher skriver:

  Dearest Cia
  You are an inspiration. Life is a mix of good and not so good. Your positive attitude will see you though the not so good times, and appreciate the good ones even more. Knitting is your saviour as it is mine. I learnt to take one day at a time and enjoy the simple things. Please know I’m thinking of you, pray that your health does improve. Love and hugs Emma

 12. Linda skriver:

  ❤️ I am sending positive thoughts to you. Thank you for your wonderful podcast. You touch so many of us in a positive way on our difficult days by your gentle sweetness.

  Warmly,
  Linda

 13. Magda skriver:

  Livet är verkligen inte sådär färgkoordinerat och harmoniskt som det kan se ut på sociala medier. Du verkar vara en trygg och stark kvinna som fyller ditt liv, sådant det nu är, med familj, värme och sådant du tycker om att göra. Dessutom bidrar du med ditt härliga, vänliga och lustfyllda sätt till att andra blir glada och inspirerade! Och allt detta trots allt det tunga och orosfyllda du lever med… Fantastiskt! Och det får mina egna bekymmer att verka småttiga.

  Jag har följt din podd ett bra tag nu, och väntar ivrigt på nästa avsnitt (alltid!). Det känns som att du är en härlig stick- och handarbetsvän. Du stickar och pratar på min skärm medan jag dricker te, stickar och lyssnar. Tack för tipset om bloggen. Den ska jag kika närmare på nu!

  Kram, fina Cia!

 14. Jen Markow skriver:

  Thank you for your honesty! Life is filled with these challenges and hardships along with the joys and happy times. I am so glad to know your truth and send you healing energy and love as you walk through your life. I love all that you share and find you very inspirational!

  Live on, friend!

  Jen

 15. Sandra Bishop skriver:

  Hello Cia( I know it is your pPodcast name, but that is how I know you ). I think you are so honest with your explanation of your Cancer . It is a terrible worry to face all the time . I wish you well in every way . It is quite fantastic that you have the handwork to escape to . It surely brings you into a wonderful world . Please stay as well as you can . With lots of hugs , Sandra

 16. Josee skriver:

  Thank you for your honest blog post Cia. I do prefer people being honest on social media, and not transmit a false representation of a perfect life. I hope your health improves from now on. My heart is with you, sending you love and positive toughts.
  p.s. Do not worry about episode formating, just you chatting and showing us your beautiful project brings me joy!

 17. Susan Ottman skriver:

  Hej du underbara människa,

  Tack för att du delar med dig. Nu vill jag gärna dela med mig lite tillbaka. Om du inte orkar läsa, läs bara de två sista meningarna i meddelandet.
  Jag har varit sjukskriven i långa perioder under mitt yrkesverksamma liv och har haft det ganska tufft redan från unga år. Kvinnorna från min mors sida av släkten har inte nått upp till 50 års ålder de senaste tre generationerna och naturligtvis var jag säker på att jag inte heller skulle nå den åldern. Idag är jag 53 år och arbetar heltid med ett yrke som jag älskar (notnörd) och som jag klarar av trots mina hälsoproblem. (Depressioner när jag var yngre, utbrändhet för några år sedan och så diabetes med allt som det innebär.)

  All min fritid går åt till mina hundar och stickningen. Dessa saker gör att jag orkar med alla de obligatoriska sakerna i livet. För mig är varje dag en underbar gåva och nuet är det enda jag vill tänka på. Jag har blivit mormor för drygt ett halvår sedan och njuter av alla vackra bilder av dig och ditt barnbarn. Förresten, jag älskar din resesjal och småstenarna och allt du visar och när jag ser på dina podcaster blir jag lugn och kan luta mig tillbaka. Bara njuta av allt det vackra, positiva och jordnära.

  Jag väntar på dina podcaster som en galning väntar på gröt (som vi säger i Finland) och jag är så tacksam för varje underbara avsnitt som du gör.
  Jag önskar dig allt gott och jag anser att din gärning är viktig och vacker.

 18. Colleen Waltner skriver:

  You are not alone. You are describing my life too. I have been forced to give up many days of my life to rest because of doing too much. Mine was due to too much stress and overwork. Two years ago I had been treated for cancer too. Now I am treating the damage caused by the treatment. I am trying to put off a hip replacement (I’m 60) and I’m unable to digest many foods. Some days I have to tell myself that I am on the right side of the dirt. I must remember of all of the wonderful things in my life because somedays it is a lot to take. You are right. We are strong. What’s more is I have decided to knit for my family for Christmas. I’m not just knitting for myself but I’m loving my family too. It fills my heart with joy, except when my brain won’t let me count like right now. Grrr. Hugs to you. Love the podcast.

 19. Sue skriver:

  I love your podcasts. So sorry to hear you are not well. I’m from New Zealand. I love listening to you talk about your knitting.

 20. Jenny skriver:

  Dear Cia, Chronic health problems are difficult to live with, as many of us know. Where would we be without our knitting and dear podcasters like you?
  Do not push yourself to work at a job if you don’t have to. I know what nightshift work, in nursing, is like and it is particularly bad for your health
  Pacing ourselves is what life is all about, don’t be hard on yourself, life is short enough without making it harder.
  I tell myself to be joyful because I am on ”the right side of the grass” and still have things I enjoy in life.
  Best wishes,
  Jenny

 21. Helena skriver:

  Thank you for sharing. I hug you silently from Germany. helena Suppendrache

 22. Britt-Arnhild skriver:

  Hei Cia. Da har jeg endelig funnet bloggen din. Jeg er jo en ivrig blogger selv så jeg skjønner ikke hvorfor jeg ikke har kommet hit allerede, men nå er jeg her 🙂
  Så leit å hører at oktober har vært så vanskelig for deg. Takk for at du deler, og at du har fortsatt å legge ut på din YouTube-kanal midt i alt det som er mørkt og vanskelig. Vi er jo også inne i en vanskelig årstid nå, med dager som blir kortere og kortere, mørkere og mørkere. Jeg snakker også om dette i min nyeste episode og var så heldig at vi hadde ei helg på hytta forrige helg, med nydelig vær, masse sol og lys 🙂

 23. Britta Stehling skriver:

  Hallo Cia,

  thank you for being honest about your feelings. I always watch and enjoy your podcast, so that I have sometimes the feeling, a friend is talking to me. Although we don’t know each other, I really feel with you and I hope you can keep your positive energy. And yes, it brings so much joy to spend time with children. I am pretty sure, that it can’t be wrong, even when it is sometimes a bit exhausting for your body. It might be good for your soul.

  Best wishes,
  Britta

 24. Nancy skriver:

  Making and sharing beautiful things bring such joy. A positive attitude, smiling, good food and company are vital in all parts of life but especially when we are overcoming obstacles. Your English is good, thank you for sharing in both English and Swedish. Hugs.

 25. Inger Gredmo skriver:

  Tack Cia för att du berättade. Livet är hårt, men det är tur att vi har stickningen vi kan falla tillbaka på när allt känns jobbigt och tråkigt. Stickningen gör att tankarna skingras och livet blir lättare. Hoppas du blir hjälpt av medicinerna, så du orkar med din possitiva livssyn finna glädj i livet. Fantastiska du, som skapar så underbara saker. Tack för att du väckt stick lusten i mig med dina podar, att man inte alltid behöver följa mönster utan göra det man gillar och inte göra som alla andra.Kram

 26. Susan S Moore skriver:

  Cias

  As we gather together, we knitters, spinners, sewists, crafters, brothers and sisters we all help to carry the burdens so they are lighter.
  Watching your Podcast has given me hours when my mind is not on my troubles and I am happy to share your cares to lighten your load, even if only by listening and praying.
  Thank you for all you share so willingly,

  Susan, Tolland, Massachusetts, USA

 27. Anne Fleming skriver:

  Because of your wonderful podcasts I think of you as a very good friend although we have never met. I believe we all are concerned for you and I hope that in some small way we can support you while you are feeling unwell and worried. Never feel that your ”followers” don’t care to read these posts as I know that many people around the world are sending you well wishes. In addition to your medical condition, I am wondering if some of what you describe might also be due to the onset of menopause. I am a retired RN and know how nightshifts drain you, perhaps it might be good to go on a medical leave and have total rest. Sending you all the best from Anne Fleming, Chilliwack BC Canada

 28. Annika Edell skriver:

  Jag blev rörd av det du skrev. Är tacksam över att du delar med dig av dina dagar. Önskar dig allt gott och ser fram emot din podd varje gång. Ha en fin dag Via?

 29. Jenny Comstedt skriver:

  En hälsning från en annan stickerska som också är sjukskriven 50% för hjärntrötthet. Försöker göra som du och fokusera på det positiva i livet och saker som ger energi. Stickning och promenader med hunden ute i skogen har varit mina bästa batteriladdare när det varit som värst. Hoppas dina batterier laddas och att all den positiva energi som du ger till oss som tittar även går in i dig.
  Ta hand om dig!

 30. Mary H skriver:

  Thank you, Cia, for your honesty. I love your podcasts, having only recently discovered them, and am so grateful that you do a second version in English – thank you! and I love listening to you talk about your life, your yarns and knitting and spinning, and just general life adventures. As I read through the other comments, I see that many of us, myself included, have had similar experiences, and I join the others in wishing you calm, health, rest, and recovery over the next few months.
  I love your advent calendar idea! Thank you for both the beauty and the honesty you bring to our on-line world; please know that it carries over into our real life!

 31. Jennie Shipley skriver:

  I am so glad you took the time to share your personal health struggles. We certainly all have struggles but often don’t talk about them because we don’t want pity and we don’t want to be seen as complaining and down. I find such inspiration in your podcasts and you sharing a bit of your reality and not just all of the beautiful things you are making makes you feel more like a friend to me. More genuine I suppose. I do hope your health will improve soon and that your cancer will stay away forever more. And I just want you to know that you are not alone in your health struggles or your love of yarn and making.
  Best wishes to you.
  ♥️
  Jennie

 32. Karin Boyle skriver:

  Thankyou for sharing your real life. So many of us deal with challenging health problems and sharing our experiences is a way of knowing we are not alone and that we understand. Your podcasts are tonic for me, I always know I will feel better when I watch them, thankyou for that. Sending best wishes and healing vibes from over the seas, Tasmania.

 33. Merete Bratsberg Aae skriver:

  Hei Cia. Cancer og sykdommer som følger med har gjort livet vanskelig for mange jeg kjenner. Jeg sender varme tanker fra Hansgarden og vil si at du er en stor inspirasjon! Det kjennes som om du er i familie med meg, når jeg ser måten du lever deg inn i håndarbeidet. Det er så fint å se alt du strikker, broderer, syr, spinner osv. Ta det med ro og ta den tida du trenger. Hilsen Merete

 34. Lotta Sorfolk skriver:

  Brukar som du säger inte läsa så mycket bloggar utan kikar mest på vackra bilder på IG….
  Visst är det så att det mesta (läs allt) är fantastiskt på sociala medier och inte på något sätt ger en riktig bild av den verklighet vi lever i.
  Strongt av dig att berätta hur det egentligen är för dig just nu.
  Vi har det nog ganska lika vi människor bakom kulisserna….
  Hoppas du snart kommer tillrätta med din sköldkörtel. Jag vet att många kvinnor delar dessa besvär. Bland annat har jag en väninna som nu utreds för detsamma.
  Samla nu kraft och gör de saker som ger god energi. Det andra kan vänta.
  Kram till dig ?
  ”Stickomania”

 35. Carol Bubar skriver:

  I just watched the October podcast (I am a bit behind) and I was immediately compelled to go to your blog. I am so very sorry to hear of the health challenges that you have been facing. I know it is not easy. But I also see a very strong woman, with an amazing sense of humour (in any language), who understands that is passion for crafting and family which gets us through tough times. You are so incredibly talented and inspire me so much! Take care and try to remain positive, Cia. It is so important. You are a nurse so of course you understand that very well. All the best; Carol from Alberta, Canada

 36. Lise skriver:

  I just saw your podcast 53 and read your blog post. I am so sorry to hear about your poor health. I know that when you are feeling unwell, with sickness and with worry, life can feel very different. I wish all the best for you and hope you get a good diagnosis soon. Thank you for sharing both your knitting and your life with us. Take care xx

 37. birgit brabetz skriver:

  dear cia – i looked at your podcast 53 today because i‘m a little behind after i had a surgery at end of october
  so i read your blogpost today and i want to send you all my best wishes
  thank you for sharing your life with us
  lg birgit

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *