Att sticka till andra

Jag stickar som regel inte till andra, och inte mot betalning!! Min sticktid och sticklust räcker inte till det. Undantag är att få sticka en gåva och ge bort till nära och kära, det tycker jag kan vara roligt. Det är många timmar som ligger bakom ett stickat plagg och jag tycker om tanken på att sticka och tänka på den som ska få det färdiga plagget.

Nu har jag stickat en tröja till min äldsta (och största) son. I våran familj är vi alla långa och stora 🙂 således blir det många sticktimmar.

Jag har använt ett mönster som heter Mökki och är designat av Verena Cohrs. Än så långe finns mönstret bara i Laine magasin 9, men så småningom kommer det att kunna köpas separat. ( Mökki betyder hus på Finska ) https://www.ravelry.com/patterns/library/mokki

laine magasin 9

Min tröja liknar egentligen inte originalet så mycket, men jag har använt mig av det mönstret som grund för att göra min tröja. Jag valde att göra en vanlig resår i nederkanten istället för den delade resåren i mönstret.

Mökki stickas på stickor 4,5 mm och garnet jag använt är Beiroa, från Rosa Pomar. Det är ett Portugisiskt 1-trådigt ullgarn, 250 meter/ 100 g. Det finns i många härliga färger, jag har valt en blå med svarta ränder i garnet.

Jag köpte mitt garn hos Garnglädje i Sätila. http://www.garngladje.se/garner/retrosaria/beiroa/beiroa-625

Det gick åt 500 gram, 1250 meter, till denna tröja. Storleken är ca xxl.

Jag hade köpt 7 härvor garn eftersom jag inte visste hur mycket det skulle gå åt till en herrtröja i xxl. Nu när det bara gick åt 5 härvor kunde jag ju planera för lite andra småsaker också.

Jag ville gärna sticka en matchande mössa och denna Antler hat av Tin can knits har jag haft i mitt mönster bibliotek på Ravelry länge. Det är ett gratis mönster och en rättså enkel flätstickning. https://www.ravelry.com/patterns/library/antler-hat

Det gick åt 65 gram till en herrmössa så jag har fortfarande över en härva kvar 🙂 Jag planerar en vante som ska matcha setet också, men den är fortfarande under konstruktion. Jag försöker mig på en egen design igen .

När både tröja och mössa var färdigt la jag dom i en balja med ljummet vatten och hårbalsam. Där fick dom ligga i några timmar, sedan körde jag dom på sköljning och centrifugering i tvättmaskinen. Vilken förvandling av garn!! Helt fantastiskt mjukt och härligt blev det efter denna behandling.

Jag älskar gamla och nya, fina sysaker ( haberdashery på engelska )

Jag tycker så mycket om små handarbets saker, gamla och nya tillsammans blir det så fint.

Gamla fingerborgar använda av min mormor och mamma, läkerol askar med gamla tryckknappar i, gamla trådrullar i trä med björntråd, nya band med tryckt text på, spetsar och allt annat jag kan hitta i mammas gamla gömmor.

Allt tillsammans i en härlig blandning .

Jag sydde dit en liten tyglapp i nacken på tröjan som en extra liten detalj . Nu har jag ett fint hemmagjort set att ge bort till min son. Det känns extra roligt att ge bort något man gjort själv tycker jag. Tröjan kommer han nog att få nu och mössan blir en liten julklapp. Vi försöker att inte lägga så mycket vikt vid julklappar utan ger gåvor när det passar sig.

Jag återkommer med bilder när han har tröjan på sig 🙂 Ha de / Cia

Det här inlägget postades i Blogg, stickat och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *