Austasjöen av Erika Åberg

Erika Åberg har precis gett ut sin senaste bok om stickning, Stickat till vardags. En ny härlig bok fylld med fina mönster, tröjor, sockor, vantar och ett helt kapitel med barnkläder, Ullunge.

Stilen är den samma som i tidigare böcker och igenkännings faktoren är hög. Erika har lekt med sina tidigare mönsterdiagram och placerat dom på nya olika plagg. Hon uppmanar dessutom att vi som läsare fortsätter att flytta runt på hennes diagram som vi vill, på olika plagg.

Nytt är formatet på boken, en högre modell som skiljer sig från hennes tidigare böcker.

Jag är förstås sugen på att starta flera av projekten på en gång och tröjan Austasjöen är en riktig favorit. Tröjan är designad med 7 olika färger i garnet Tukuwool fingering, vilket är ett underbart mjukt och härligt garn. Tukuwool finns i fantastiska färger som alla passar fint tillsammans.

Jag har faktiskt redan startat upp tröjan och är helt tagen av mönstret. Jag har valt att sticka den i mina egna hemma spunna garner. Visserligen blir jag begränsad i mina val av garner men jag är så nöjd med mina färger och extra roligt är det ju när jag får användning av mina egna garner, som jag spunnit. Se så fint oket växer fram, rapport efter rapport, snart kan jag se helheten. Det här är verkligen dubbel tillfredsställelse!!

Oket gick i en rasande fart och jag provade hela tiden och gjorde ökningar som passade till mig. Jag stickar med ett tjockare garn och med större stickor än i mönstret, därför är det extra viktigt att kontrollera passformen hela tiden.

När oket var färdigt var det dags att dela av för ärmarna. Jag stickade endast ett varv med mitt grå garn, som jag valt till botten färg, innan jag delade av för kroppen och ärmarna. Jag kände genast att det skulle bli alltför stor skillnad på tjockleken i oket, jämfört med kroppen, om jag skulle fortsätta sticka med endast den grå. Jag har ju dessutom begränsat med garn att arbeta med så jag bestämde mig för en mönstrad kropp 🙂

Om allting blir som jag planerat och om garnet räcker …….. kommer det här bli helt fantastiskt.

Jag har skapat en illusion av ett något tjockare material, än om jag skulle fortsatta sticka rätstickning, med bara en färg. Faktum är ju att jag faktiskt använder mindre garn på detta viset, med lyfta maskor, och skapar ändå känslan av det där extra som jag tycker så mycket om.

Mönstret jag gör på kroppen är en rapport på 6 varv.

  1. 1 varv med grå färg
  2. 1 varv med aprikos färg
  3. 1 grå maska, lyft 1 maska osv.
  4. 1 varv med grå färg
  5. 1 varv med aprikos färg
  6. lyft 1 maska, 1 grå maska

Jag vet att jag avviker väldigt mycket från original mönstret med min tröja, men som sagt så är det min, och jag har ju inspirerats av Erikas tröja Austasjöen. Diagrammet i oket är detsamma som hennes, fast jag har ändrat stickfastheten eftersom jag använder mig av ett annat garn än det som anges i mönstret.

Fortsättning följer 🙂

Det här inlägget postades i Blogg och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Austasjöen av Erika Åberg

  1. Inger Gredmo skriver:

    Hej, Det kommer bli jätte fint. Jag har också plockat ihop färger till en tröja. Men ska bara sticka en kofta till min dotter först. TREvlig stick höst önska jag dig./ Inger

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *