Gammaldags farfarströja

Du hittar mitt mönster på tröjan i slutet av inlägget.

Jag ville sticka en till tröja min man! Den jag stickade till honom i början av mars har han använt nästan varje dag 🙂 Ett väldigt lyckat projekt måste jag säga och det känns roligt när det man stickar blir så uppskattat.Tröjan Johan, https://www.ravelry.com/projects/Ciasbod/johan stickad i 2- trådigt ullgarn från Ullcentrum https://www.ullcentrum.com/garn-tillbehor/ullgarn/2-tradigt-ullgarn/6-2-0105-antracit-gotland/

Jag letade runt efter ett nytt mönster som jag skulle kunna sticka till honom, jag frågade även på podden och fick väldigt många bra svar.

Tusen tack till er alla, vilket underbart engagemang!! Jag sa det till Christian att ”hela världen letar efter ett tröjmönster till dig”

Det känns fantastiskt och lite märkligt.

Jag hade en ide och tanke om vad jag ville sticka denna gången och ingenstans fanns det perfekta mönstret. Då blev det till att börja fundera ut ett eget mönster ( det är väl så som man gör !!!)

I mitt garnskåp fanns fem härvor brun finull från Ullcentrum som jag köpt vid ett tidigare tillfälle. Jag älskar verkligen den här naturliga bruna färgen. Tanken var ju förstås en kofta/ tröja till mig, men just nu känner jag att dom passade perfekt till den tröja jag ville sticka till Christian.

Jag kan ju alltid köpa mera utav det garnet vid ett senare tillfälle om jag vill – https://www.ullcentrum.com/garn-tillbehor/ullgarn/2-tradigt-ullgarn/6-2-0110-brun-finull-90g/

Till denna tröja gick det åt exakt 350 gram garn av Ullcentrums 2-trådiga finullgarn 300m/ 100gram

OBS!! Om du tänker sticka efter min beskrivning så tänk på att mönstret är konstruerat i efterhand och inte provstickat igen. Använd ditt eget huvud och titta på hur det ser ut på din stickning, om det verkar passa in. Gäller speciellt antal raglan minskningar, halsringningen och kortvarven.

Detta är inget mönster för dig som inte är van att sticka tröjor.

Någorlunda mönster i – storlek som passar min man

Kropp: Lägg upp 220 maskor på stickor 3,25 , sticka resår , 1 r , 1 a , ca 4-5 cm efter smak

Byt till st 3,75 och börja sticka kroppen

varv 1 – alla räta

varv 2 – 3 r, 1 a

Sticka tills tröjan mäter önskad längd, ca 45 cm, med resåren inräknad

Maska av 8 maskor på var sida om kroppen, bak och framstycke är nu 102 maskor var

Ärm: Lägg upp 48 maskor på stickor 3,25 , sticka resår , 1 r , 1 a , ca 4-5 cm efter smak. Använd de stickor du är bekväm med, strumpstickor, korta stickor, magic loop eller annat.

Byt till stickor 3,75 mm och öka 8 maskor på första varvet (56 maskor) Sticka mönster

varv 1 – alla räta

varv 2 – 3 r, 1 a

öka 2 maskor i början och slutet av varvet,( 2 maskor ökade) med ca 3-4 cm mellanrum tills du har 80 maskor, eller det du behöver för att få en bra storlek, bredd, på din ärm. . Forsätt sticka till ökad längd på ärmen ca 55 cm.

Maska av 8 maskor, 4 maskor på var sida av ”början av varvet”

Gör en till likadan ärm.

Börja på oket

Sätt ihop ärmar och kropp på en rundsticka och börja sticka runt. Sätt en markör vid varje skarv mellan ärm och kropp, 8 stycken markörer. Markera på någotvis början av varvet, jag brukar ta en annan färg på markören.

På första varvet: sticka 49 maskor, sätt en markör, sticka 4 maskor, sätt en markör, sticka 49 maskor. Detta är framstycket och markerar mitten där du sedan kommer att göra knappkanten.

Efter 5 varv rätstickning påbörjas raglan intagningar.

3 maskor före markör – sticka 2 maskor tillsammmans (k2tog), sticka 1 rät maska

Lyft markör (LM), sticka 1 rät maska, lyft lyft sticka dessa maskor tillsammans, (ssk)

Varv 1 – sticka raglan minskningar enligt ovan

Varv 2 – sticka alla maskor räta

När du stickat ca 5 cm, sticka fram till din första markering för knappkanten, maska av de 4 maskor du har mellan markörerna, fortsätt sticka resten av varvet enl mönster. på nästa varv när du kommer fram till platsen du maskat av 4 maskor, lägger du upp 4 nya maskor (steek maskor)som du sedan kommer att klippa upp. Du kan här välja att börja sticka tröjan fram och tillbaka om du inte vill klippa i din tröja.

Forsätt med raglan minskningar som ovan, varannat varv, tills det mäter 10 cm från dina 4 avmaskade maskor.

Gör en av maskning för halsen mitt fram 8 + 4 + 8 = 20 maskor, nu kommer du att sticka fram och tillbaka. Du fortsätter med raglanminskningar

Maska av 3 maskor i början av varvet (6 maskor minskade) över 2 varv. Maska sedan av 1 maska i början av nästa varv ( 2 ,maskor minskade) över 2 varv. Samtidigt fortsätter du med raglanminskningar som innan.

Nu börjar du sticka kortvarv med german shortrows.

https://www.youtube.com/results?search_query=german+short+rows+svenska

Vänd 3 maskor innan slutet/ förra vändningen, 6 ggr = 12 varv

Sticka ett varv och ”stäng” alla vändmaskor. Maska av 10 maskor jämt fördelat över baktycket. Byt till stickor 3,25 och plocka upp ca 10-12 maskor på var sida om ”steeken”. Sticka resår 1 rät, 1 avig, i ca 3 cm. Maska sedan av med normal fasthet.

Steeken – Knappkanten

Virka två rader med smyg-maskor på din steek. https://www.youtube.com/watch?v=7Gb4kfbKeZ4 Klipp upp mellan dina virkade maskor, vik ner kanterna och sy ner kanterna på plats.

Plocka upp ca 20 maskor längs vänster sida och sticka resår i 8 varv. Maska av. Placera sedan ut knapparna ( 4 st) och sy dit dom.

Plocka upp ca 20 maskor på höger sida och sticka 3 varv, gör knapphål på ”rätt” plats i förhållande till dina knappar. Sticka 4 varv och maska av.

Nu syr du dina resår band på plats i nederkanten, höger underst och vänster över.

Fäst alla trådar och sy ihop under ärmarna.

Lycka till/ Cia

Det här inlägget postades i stickat och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *