Storm koftan

Koftan Storm

I september åkte jag till Tant kofta på besök i hennes fina butik. 

Erika Åberg hade rättså nyligen släppt sin senaste bok, Sticka varmt och mönstrat, och jag hade fått ett exemplar utav henne. Eftersom jag är lite besatt av att sticka tröjor hade jag redan spanat in tröjan Storm.

Lotta och Erika samarbetar med mönster, färger och garner så hos Lotta fanns alla färgerna från Erikas mönster. Paradiset alltså!

I butiken låg det en uppstickad stormkofta i daggkåpagrön, den var helt ljuvlig. Jag provade den och bestämde mig direkt för att sticka en likadan. Lite trist kanske men… Jag vart verkligen förtjust i den färgen.

Just denna färgen fanns inte uppfärgad men Lotta lovade att färga upp till en tröja åt mig. Så klart jag ville! Det gick ett tag innan jag fick hem garnet och ytterligare lite tid innan jag påbörjade koftan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den 19 november började jag sticka oket. Det är en tröja som stickas uppifrån och ner.  Jag lade till 5 extra maskor för steeken, där jag klipper upp tröjan till kofta sedan. Tröjan stickas i 100 % norsk spelsau, Tant koftas strikkegarn, ett rustikt garn. Jag kände medans jag stickade att garnet mjuknade och tänkte nog att det skulle bli härligt efter en ulltvätt i tvättmaskinen.

När jag kom till mönsterstickningen i nederkanten på tröjan trodde jag att jag blivit galen. Hur jag stickade och räknade fick jag inte ihop det. Till slut kontaktade jag Erika och frågade vad jag gjorde för fel. Inget alls visade det sig, det var ett feltryck i boken! Om ni tänker sticka denna tröja så tänk på det. Kontakta Erika om ni vill vara säkra på att göra rätt. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Innan jag klippte upp tröjan virkade jag två rader med fasta maskor  i den andra och fjärde av de fem maskorna jag lade upp extra för ”steeken”. Jag plockade sedan upp 3 av 4 maskor på den rundstickan jag använt till kanterna.

Nu stickade jag knappkanterna färdigt på båda sidorna. Jag har alltså gjort all stickning färdigt. Jag brukar vilja tvätta tröjan innan jag klipper, på detta vis blir allt garn tvättat och blockat samtidigt och ullen greppar tag lite mera. Så smart!!

Nu är det dags att klippa upp tröjan, det gör jag i maska 3. Jag visar ett litet filmklipp när jag gör detta i pod 28.

Jag viker ner den klippta kanten och nålar kantbanden på plats. På detta vis döljer man den klippta kanten och får en stadig och snygg kant. Sedan handsyr jag dit båda banden och syr dit knapparna.

Knapparna fick jag av Lotta och kantbanden är köpta hos Marja på Charlottendalsgård. Lotta tipsade om att sätta en liten knapp på baksidan den knapp som var utåt. På så vis sliter man inte på garnet under knapparna då dom blir dragna i rättså mycket.

Jag stickade tröjan i storlek L och anpassade längden på kofta och ärmar så det passade mig. Den blev helt perfekt i storleken.

Jag stickar nästan alltid lite större än vad jag egentligen behöver, vilket gör att hela jag blir och ser större ut. Något att ta med mig till nästa tröja!

Eftersom jag inte ville ha flera färdiga tröjor under 2018 väntade jag med att göra färdigt det sista till 1 januari 2019. Det första färdigställda projektet för detta år.

Ha de/ Cia

https://www.tantkofta.se/erika-aberg—wynja

https://charlottendalsgard.se/webbutik.html

https://www.bokus.com/bok/9789155265595/sticka-varmt-och-monstrat/?gclid=CjwKCAiAyMHhBRBIEiwAkGN6fCzA33LKmLA0r2WYUtbrLS9Y9oPTEZ2OK3upFpfL4wGEcRTJy1k1iBoCdbwQAvD_BwE

Det här inlägget postades i stickat och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Storm koftan

 1. Ove skriver:

  Ville bare si at du er utrolig flott i din stormkofta, dyktid du 🙂

 2. Ove skriver:

  Ville bare si at du er utrolig flott i din stormkofta, dyktig du 🙂

 3. Kristina Hammarström skriver:

  Aaah! Precis som du fastnade jag med nederkantens bård. Googlade och hittade din blogg med svaret. Tack!
  P.S. Din gröna kofta är fantastiskt fin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *