Red silk cardi/ HB02 av Helle Ben

https://www.ravelry.com/patterns/library/hb-02-cardigan

Det här är koftan som jag gjort en mini serie i tre delar av på youtube . I den första delen visar jag hur jag blandar fiber och gör ”rolags” på en ”blending board”. Jag använder Blue faced Leicester i tre naturfärger, vit silke och en röd fiber (okänd) https://youtu.be/A-VQt9A3Ods

I den andra delen spinner jag mina ”rolags” till garn och tvinnar ihop dom till ett 2-trådigt garn. Jag avslutar med att använda en Niddy noddy, härvträ, för att göra en härva av mitt garn. https://youtu.be/Zqvmp86_sG8

Jag har ännu inte spelat in del tre där jag pratar om min färdiga kofta, men jag lägger in en länk här när det är gjort. Det här har verkligen varit en följetång och jag är glad att jag nu kan säga att min kofta är färdig.

När man lägger ner så mycket arbete på att tillverka ett garn från grunden vill man ju såklart välja det perfekta projektet, där garnet kommer till sin rätt. Jag har vid flera tillfällen varit osäker på om det här var rätt projekt till mitt garn och om jag verkligen tyckte om modellen på koftan. Det var ju egentligen flätan i raglanminskningarna som gjorde att jag valde just denna koftan.

Mönstret är verkligen inte storleks inkluderande, med 106 cm bystvidd för storlek XL. Jag missade att titta på detta när jag köpte mönstret!! Jag lade upp 10 maskor extra och fick också räkna om lite på ärmar, raglan och halskant.

Du stickar den här koftan nerifrån och upp på stickor 4 och 4,5 mm stickor. Först stickas kroppen fram och tillbaka, sedan stickas ärmarna runt och fästes ihop på en lång rundsticka för att sedan minska av med en raglan minskning i oket. Det snygga med just denna koftan var flätan i raglan minskningen.

Eftersom jag hade begränsat med garn snålade jag från början lite på längden, på både kroppen och ärmarna. När jag sedan gjort dom färdigt insåg jag att jag hade gott om garn och förlängde både kropp och ärmar med ca 10 cm styck.

I det läget fastnade jag lite eftersom jag var så osäker på hur det skulle bli, dessutom var det nu dags att sätta mig in i flät-stickningen på raglanminskningen. När jag till slut tog tag i det så gick det ju ändå rättså fort.

En förändring jag gjort i mönstret var att inte sticka kantbandet samtidigt som tröjan. Min erfarenhet säger att det bara blir sladdrigt. Man behöver hoppa över några maskor (ca var 4e) för att hålla ihop tröjan något. Jag hade nu mellan- blockat tröjan för att se hur den skulle bli färdig, och den hade växt rättså mycket. Ännu en tvekan infann sig och jag fick fundera ut någon lösning. Jag funderade faktiskt till och med på att repa upp den och börja om.

Halskanten var väldigt vid och koftan kändes helt oformlig när jag provade den. Jag hade sån lust att bara låta den bli liggandes och glömma bort den!

Jag konsulterade lite med Emma och kom fram till att repa upp halskanten och minska ner rejält innan jag stickade dit en ny halskant. Jag stickade även dit mina knappkanter och plockade upp 2 av 3 denna gången för att även få ihop längden lite.

Nåja, till slut när jag ändå gjort om halskanten och färdigställt koftan känns den helt okej. Jag har använt den flitigt för att gå in den och verkligen känna efter hur den känns och jag tror nog att vi ska kunna bli vänner 🙂 Garnet är helt underbart skönt och det är ju ett plus förstås.

Det är inte alltid det går som på räls och blir bra direkt, men jag går ur varje projekt lite klokare och jag har lärt mig någonting nytt även denna gång/ Cia

Det här inlägget postades i Blogg, Okategoriserade, stickat, stickat och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *